Idősebb korban lehet edzeni?

Hát persze. De!! Mindenképpen személyi edző segítségével. Az edzésekkel sokáig fitt maradhat mindenki, főleg, hogy a sporttal lassítjuk az öregedés folyamatát. Kérdés, hogy van e edzésmúlt? Nem veszélytelen az idősebbeknek edzésmúlt nélkül elkezdeni a rendszeres sportolást, minden fajta mozgásforma előtt fontosnak tartom hogy végeztessünk terheléses EKG-t, kérjük ki saját orvosunk véleményét, engedélyét. Amennyiben a vizsgálatokon derül ki probléma, nem jelenti azt, hogy nem szabad edzeni, csak tudni kell, mit csinálunk. Tekintsünk az egészségügyi problémára úgy, mint egy jelzésre, mert a test jelez, bármi nem tetszik neki. Rendszeres és fokozatosan felépített mozgásformával javulhatnak értékeink, egészségünk.

Edzésmúlt nélkül nem javaslom hogy egyedül vágjon valaki egy mozgásfajtának, nagyon fontos egy személyi edző segítsége. Mi, személyi edzők ki vagyunk képezve az időskorúak edzésprogramjának megtartására. A személyi edzések mindenképpen fokozatosan épülnek fel, figyelembe véve mindenki egészségi állapotát. Ezen kívül speciális edzésprogramot tudunk végrehajtatni azokkal is, akinek pl. magas a vérnyomása, gerincsérves, stb. Nagyon sok mindenkinek van valamilyen betegsége, legyen az szervi , mozgásszervi. Ezért is vagyunk mi személyi edzők, hogy ezekkel a problémákkal is megoldást találjunk további sérülések elkerülése érdekében. Nem szabad úgy élni, hogy (itt fáj-ott fáj, mindegy már, úgysem lehet segíteni, nem lesz jobb) Mi személyi edzők ilyen esetekben mozgással javítunk az egészségi állapoton. Megtanítjuk a személyi edzéseken, hogyan, mennyit lehet terhelni, továbbá a fokozatosságot, rendszerességet, ellátok mindenkit életmódbeli tanácsokkal.

Néhány példa a meglévő vendégeimről: Éva 57 éves volt, mikor felkeresett, sokáig csak fontolgatta, hogy felhívjon, mert félt a túlsúlya miatt. Sajnos beszűkült a mozgása és elmondása szerint az édesanyja és nagymamája is 60 évesen haltak meg. Azt gondolta, hogy van félnivalója, mert, mert tudjuk, a túlsúly is betegség, számos betegséget produkál. Félt, hogy már csak 3 éve van hátra. A mozgásbeszűkülése abból állt, hogy pl szerette volna bekötni a cipőjét, de nem tudta, csak ülve, a nadrágját fogva felemelve a lábát. Sok a feszültség Évában, mert felelősségteljes, stresszes munkája van, emiatt elhanyagolja a minőségi, helyes táplálkozást és pihenést. A z első beszélgetésünk alatt megnyugtattam, hogy minden rendben lesz, ösztönöztem, hogy milyen jó döntést hozott ahogy megtette az első lépést a gyógyulás és jobb életminőség felé. Meséltem neki az edzőteremről, hogy ott mindenki magával, a saját edzésével van elfoglalva, nem fognak vele foglalkozni. Éva tévhite az volt, hogy az edzőteremben mindenki szép, fiatal, csinos. Pedig mindenki azért van ott, mert nincs megelégedve magával. Éva első edzésén nem érezte jól magát, mert nem tudott fekvésből felkelni egyetlen lendülettel, de ma már jól megy és három és fél éves sportmúlttal büszkélkedhet, amit folytatunk közösen. A táplálkozási szokásai javultak, de még mindig nincs rendben, nem könnyű a stresszes munkája miatt, de dolgozunk rajta. Ma már elmúlt 60 éves és itt van velünk, a személyi edzéseknek köszönhetően sokat javult az életminősége és én is egy remek embert ismertem meg.

Egy másik idősebb hölgy is megkeresett, akinek maga a járás is nehézkes, elmondása szerint otthon beül az autójába a garázsban, majd a munkahelyén kiszáll az autóból, ülő munkát végez, otthon van takarítónője, semmilyen mozgása nincs. Azt is elmondta, hogy tudja jól, hogy idézem: „bele fogok dögleni”. Megtette az első lépést, párszor volt személyi edzésen, de sajnos nem tudom elmondani, hogy lennének eredményeink, nem volt kitartása. Amikor volt edzeni, sokat panaszkodott, mert sok mindene fájt már a mozgásszegény életmódja miatt. Véleményem szerint annyira elkényelmesedett , az életében, hogy képtelen beilleszteni a rendszeres mozgást a mindennapjaiba. Egy nagy áruházlánc vezetője, szintén stresszes és felelősségteljes a munkája, így sokkal nagyobb akaraterőre lett volna szüksége. Én mindent megtettem, de otthon nem foghatom a kezét. Ő nyomában sincs Évánknak. Több idősebb vendégem számol be sikermorzsákról, mint pl. Zsuzsa vendégem kezéből el akart kérni egy fólia ásványvizet a vője, de ő fitt nagymamaként nem adta oda és felvitte az emeletre.
A Gyöngyi 71 éves és a személyi edzéseknek köszönhetően átrendezte a szobát, amit azért nem helyeseltem, mert lesérülhetett volna. Elég lett volna egyetlen rossz mozdulat és ott a baj. Gyöngyi azért keresett fel, mert épp készült síelni az unokáival és akarta tartani velük a tempót. Imádom.  Mindig mondta: „Judit! combozzunk!”

Bátorítok mindenkit az edzések elkezdéséhez, mindent meg lehet oldani, ezért vagyunk mi személyi edzők, hogy segítsünk.