Fogyókúra

Aki a fogyókúra mellett dönt, nagyon fontos, hogy ne a mérleg alapján ellenőrizze az eredményt. A testösszetétel sokkal fontosabb, tehát legyen elég a ruhaméret és a tükör.

Nagyon sok egymásnak ellentmondó véleményt hallani arról, hogy mi a legjobb fogyókúra módszer, nem csodálkozhatunk, ha zavar és tanácstalanság övezi ezt a témát. Kizárólag fehérjékből álló diétát kell követnünk? Éljünk leveseken? Szedjünk naponta vitaminokat? Rengeteg problémát okoz, hogy sokan egyik szélsőségből a másikba esnek: lelkesen éheznek a legutolsó divathóbortnak megfelelően, aztán bűntudatosan felhagynak az egésszel. Egy biztos: egyetlen ételféleséget sem szükséges kizárni az étrendünkből ahhoz, hogy fogyjunk, a szénhidrátokat, zsírokat sem. Csak a magunkhoz vett táplálék mennyiségét kell csökkentenünk….tudni kell, hogy MIT , MIKOR , MENNYIT együnk!! A gondot többnyire az okozza, hogy mindenből túlságosan sokat fogyasztunk, a feleslegesen bevitt táplálék pedig elraktározódik a zsírdepókban. Ezt követően a fogyókúra megdőlni látszik.. A megoldás egyszerű: tisztában kell lennünk azzal, hogy miből mennyit kell fogyasztanunk, és naponta átlagosan hány kalóriát kell magunkhoz vennünk ahhoz, hogy megfordítsuk, vagy legalább megállítsuk a zsírréteg felhalmozódásának folyamatát.

Úgy gondolom, hogy a kalóriaszámolgatás nem a legjobb módszer, hiszen sokan alulbecsülik az elfogyasztott energiát, illetve egy idő után fárasztó mindig számolni. Tökéletesen elég az odafigyelés, a konyhatechnológia változtatása, esetleg egy szakember megkeresése táplálkozási tanácsadás céljából, mely lehet pl.: személyi edző, dietetikus.

Tervezzük meg a fogyókúra menetét:

Az egészséges táplálkozás -és életmód kulcsa a ti kezetekben van, rajtatok múlik, ellenálltok-e a bűnözésnek…, ezáltal a fogyókúra sikere. Azt tartom célszerűnek, ha a fogyás üteme hetente nem több fél kg-nál. Higgyétek el, ez nem bonyolult, nem olyan nehéz, pusztán a kifejezetten magas zsírtartalmú ételek, például a torta, a csokoládé vagy a chipsek elhagyásával is megvalósítható, ha ezek rendszeresek voltak. Kerülni kell az alkoholt, illetve a cukros üdítőket, melyek kizárólag üres kalóriákat tartalmaznak, tápértékük nincs. Meginni 2dl üdítőt nagyon könnyű, de ezt lekocogni már minimum 20 perc!

Fogyókúra tippek:

Ki kell selejtezni minden felesleges élelmet, főleg azokat, amelyek kísértésbe ejthetnek. A bevásárlás tervezést igényel mostantól!! Legfontosabb: éhesen nem szabad vásárolni! Meg kell tervezni egy heti étrendet, így csak az ehhez szükségeset szabad megvásárolni. Inkább érdemes a nem túl “finom” ételeket elkészítenünk, ezzel elkerülhetjük a túlevést. Együnk naponta ötször, így sosem leszünk annyira éhesek, hogy egyszerre képesek legyünk megenni a hűtő tartalmát. Nincs idő ötször enni??? Nem 5 főétkezésről beszélek. Szerintem nem tart sok időből, energiából megenni egy fehérje-szeletet, ami bármelyik kis táskában, akár nadrágzsebben elfér, emellet tartalmaz megfelelő mennyiségű, minőségű tápértéket, ezáltal nem fog éhezni a szervezet. Bizony, ha éhezik a szervezet, a később elfogyasztott ételt azonnal zsírba fogja raktározni…

Fogyókúra – Egészség

Az úgynevezett divatfogyókúrák rövid idő alatt gyors fogyást ígérnek, de sokan nem tudják, hogy ez nagyon káros következményekkel járhat!! A tapasztalatok alapján, ha drasztikusan megváltoztatjuk étrendünket, ezáltal gyorsan sok kilótól szabadulunk meg, a diéta befejezése után hamar visszahízunk a kiindulási súlyunkra, akár többre is..! A hirtelen fogyás következményeként a testünk nem tud gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így a kitágult bőr sem tud regenerálódni. Az ilyen fogyókúrák miatt alakulhat ki a jojó-effektus, mert az alapanyagcsere felborul, sajnos már alacsony kalória bevitel esetén is hízás következhet be. A rendszertelen táplálkozás miatt a testünk nem fogja tudni, hogy mikor kap legközelebb táplálékot, ezért ha táplálékhoz jut, annak nagy részét elraktározza zsírba. Ez nagyon nem jó nekünk. Ilyenkor a szervezet megijed attól, hogy nem fog kapni táplálékot, ezért túlélési stratégiát folytat. Mindez nem elég, ráadásul a napi tevékenységünkhöz izmot fog lebontani, ami megint csak rossz nekünk, hiszen az izom nagyon fontos a zsírégetéshez, az égésekhez, a megfelelő anyagcseréhez!

Néhány diéta kritikái és jó tanács a fogyáshoz

Pontdiéta: A tápanyagokat osztályozza, a szénhidrátban gazdag ételek sok pontot, míg a zsiradékban dúsak kevés vagy nulla pontot érnek. Ennek megfelelően húsból, felvágottból, zsiradékból bármennyit ehetünk, de pl. kenyérből csak minimálisat. A napi pontérték meghatározott, itt az a lényeg, hogy úgysem tudunk olyan sok zsíros ételt elfogyasztani szénhidrát nélkül, hogy hízást eredményezne. Van benne logika, viszont az egészséges táplálkozás követelményeinek nem felel meg ez a diéta.

Elválasztó diéta: Nem engedi egyszerre szénhidrát és zsiradék fogyasztását. Ez az előzőhöz hasonló, így a következményei is.

Káposztaleves diéta: Ízletes leves, melyből bármennyit fogyaszthatunk. A lényeg az egyhangúságon van, lehet bármilyen finom ez a leves, pár nap múlva biztosan kevesebbet fogunk enni belőle. Másik előnye, hogy hamar eltelít. Hátránya, hogy hosszútávon hiánybetegségek léphetnek fel, tehát ez a diéta is megdől az egészségünket illetően.

Almaecet, borecet fogyasztása étkezés előtt: Az ecet nagyfokú savtermelést indít el a gyomorban, gyorsítja az emésztést, emiatt feltételezhető, hogy a tápanyagok hamarabb túljutnak az emésztőrendszeren, kevesebb dolog tud hasznosulni belőlük. Ez igaz lehet, de zsíros ételek fogyasztása esetén nem hiszem, hogy ér valamit. Gondoljunk még arra, hogy aki érzékeny rá, savtermelési problémái lehetnek, akár gyomorfekély is kialakulhat.

Nagyon sok diéta létezik még, melyek gyors fogyást eredményeznek, de ha kicsit gondolkodunk, egyik sem egészséges!!

A fogyáshoz fontos, hogy naponta többször együnk, mondjuk 5-ször, mert a szervezetünk így nem fog „éhezni”, nem fog raktározni. Fokozatosan látjuk el a testet energiával, így a vércukorszintünk sem ingadozik túlságosan, amely felel az éhségérzet kialakulásáért is. Mindemellett sosem lesz éhségrohamunk, ami ugye ismerős?!

A fogyáshoz nem elég diétázni, sportolnunk is kell. A fitnesz egy életmód, mégpedig egy egészséges életmód. Hetente legalább háromszor járjunk el edzeni, sokféle sport létezik, mindenki megtalálhatja azt a mozgásfajtát, melyet kedvelhet is. Fontos, hogy mindenféle mozgásformát fokozatosan kezdjünk!!

Akinek nincs ideje edzeni, az pl. ha megy valahová tömegközlekedéssel, hamarabb szálljon le a buszról, gyalogoljon egy kicsit. Autóval is van megoldás, pár utcával arrébb leparkolunk, így lehet gyalogolni. Lift helyett is gyalogolhatunk, az otthonunktól messzebbi közértben vásároljunk, nem árt egy kis cipekedés.

Az ideális fogyókúra az egészséges táplálkozás elveit követi, ügyel a tápanyagok megfelelő arányára, a vitamin és folyadékbevitelre. A hangsúly a lassú, de tartós fogyáson van. Megfelelő, ha egy héten 1-1,5 kg-ot veszítünk fogyásunk során.

Fogyókúra alatt együnk kenyeret?

Igen, fogyókúra esetén is kell, lehet kenyeret ennünk. Inkább a kérdés, hogy milyet, mennyit, mikor? Nyilván fontos szénhidrátforrás a kenyér számunkra, amikre pedig mindenféle fogyókúra-diéta alatt szüksége van a szervezetünknek. A fehér lisztből készült kenyér és tészta energia- és szénhidráttartalma általában nem tér el lényegesen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és tészták energia –és szénhidráttartalmától, azaz egyformán hízlalnak, fogyást nem segítenek elő. Nem azért kell a barna, teljes kiőrlésű kenyeret választanunk vásárláskor, mert azzal fogyást érhetünk el, hanem mert a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, tészták egészségesebbek. Előnyeik: magas rosttartalmuk van, amely által később leszünk éhesek, megakadályozzák a zsírok gyors felszívódását, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabbak.

Ezért inkább a barna, rozsos, teljes kiőrlésű kenyereket válasszuk! A tészták közül a durumlisztből készült előnyös választás, mert a glikémiás indexe alacsonyabb.

Javaslom, hogy fogyókúra, diéta alatt a reggelinkben, ebédünkben legyen csak kenyér vagy tészta, ami ne legyen nagy mennyiségű, inkább a felét együk annak a mennyiségnek, mint fogyókúra előtt. Ne kenjük a kenyeret semmivel, ha muszáj, akkor inkább csak nagyon vékonyan, vagy pl. mustárral, hogy a fogyást elősegítsük. Lényeg, hogy fogyókúra idején is együnk gabonából készült ételeket, mert a szükséges szénhidrátok száműzése hiányállapotok kialakulásához vezethet.